Wykonanie
Sobotni poranek, to jeden z moich ulubionych momentów w tygodniu. Wreszcie
mogę dłużej pospać i niespiesznie zjeść pyszne śniadanie. Zazwyczaj nadrabiam też wtedy prasowe zaległości i oglądam poranne programy w telewizji. Taki leniwy początek dnia, idealnie relaksuje i nastraja na weekend. Na pewno pamiętacie nasz cykl weekendowych śniadań (tu znajdziecie nasze wszystkie
śniadaniowe przepisy), postanowiłyśmy do niego powrócić. Dzisiaj zaczynamy od tostów z patelni z
cheddarem,
rukolą i
octem balsamicznym, które podajemy z
jajkiem na miękko,
owocami i oczywiście pyszną english breakfast.

Składniki:-
cheddar (wybrałam ten
ser, gdyż idealnie się topi i ma śliczny pomarańczowawy kolor, ale jeśli go nie macie, może być każdy
żółty ser, który się topi)-
chleb-
jajka-
rukola-
ocet balsamiczny-
masło-
olej do smażenia-
mandarynki-
herbataSposób przygotowania:1. Najpierw ścieramy
ser, następnie nastawiamy
jajka w zimnej wodzie, by były na miękko trzeba je gotować trzy i pół minuty od momentu, gdy
woda zacznie bulgotać.2. Myjemy
rukolę, a
potem na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy z dwoma łyżeczkami
masła.3. Na rozgrzane
masło wkładamy kromki
chleby. Jak będą przyrumienione z jednej strony to je przewracamy i posypujemy
cheddarem.4. Jak tosty się zarumienią z drugiej strony zdejmujemy je z patelni, posypujemy kilkoma listkami
rukoli i skrapiamy
octem balsamicznym. Cale śniadanie podajemy tak jak na zdjęciu.

Smacznego i miłego weekendu!P.s Odwiedźcie nas również jutro, gdyż podzielimy się z
Wami przepisem na pyszny niedzielny obiad.