Wykonanie
Miło jest tak zacząć tydzień pracy od środy i w zasadzie móc już odliczać chwile do kolejnego weekendu. A że weekendy sprzyjają spotkaniom towarzyskim i kolejny już lada moment mam dziś dla Was przepis na dwa rodzaje roladek w sam raz na imprezową przekąskę: roladki z
łososiem i
szpinakiem, którymi możecie zaskoczyć swoich weekendowych gości.Na pierwszy ogień rybna wersja, roladki z
łososiem.Składniki:
Ogórek zielony
Serek naturalny almette
Łosoś wędzonyKoperekSposób przygotowania:
Ogórka kroimy w długie, cienkie paski. Krojenie znacznie ułatwi
łopatka do krojenia
sera żółtego lub obieraczka do warzyw. Podłużne paski
ogórka pozostawiamy na chwilę na ręcznikach papierowych aby osiąkły z
wody. Następnie smarujemy każdy plasterek
serkiem almette, posypujemy posiekanym
koperkiem i rozkładamy kawałek
łososia.

Plasterek
ogórka ściśle zawijamy w roladkę, przekłuwamy wykałaczką i odkładamy na talerzyk. Jeśli podczas krojenia niektóre plasterki
ogórka wyjdą nam nieco grubsze możemy opruszyć je
solą, poczekać aż lekko zmiękną i porządnie odcisnąć
wodę wraz z
solą ręcznikiem papierowym, dzięki temu znacznie łatwiej zawiniemy roladki.

Składniki:
Polędwica łososiowa
Szpinak mrożony ok. 8 brykiecików
Ser ricottaPomidory suszoneCzosnekSól,
pieprzSposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy ok. 2-3 łyżki
sera ricotta. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone drobno
suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę podgrzewamy i doprawiamy wedle gustu
solą i
pieprzem. Lekko studzimy po czym zabieramy się za zawijanie roladek. Na plasterek
polędwicy łososiowej kładziemy łyżeczkę farszu, ścisło zawijamy a gotowe roladki układamy na talerzu.


Roladki z
łososiem i
szpinakiem odstawiamy do lodówki na około 30 minut przed podaniem. Niewielkim nakładem pracy otrzymamy talerz pełen pyszności w sam raz na imprezową przekąskę. Roladki z
łososiem i
szpinakiem znikają w mgnieniu oka.A Ty co najchętniej podajesz gościom na przekąskę?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...