ßßß Cookit - przepis na Ciasto z amarantusem i śliwkami

Ciasto z amarantusem i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj: klik!, robiłam je już kilka razy i znalazłam swoje proporcje składników. Można użyć tutaj innych soczystych owoców, niż śliwki. Ciasto zawiera w sobie amarantus (szarłat), który nie jest u nas specjalnie rozpowszechniony. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych świata. Zawiera więcej składników mineralnych, niż pszenica (szczególnie duża zawartość żelaza, największa spośród wszystkich roślin). Poza tym jest lekkostrawny, ma wysoką zawartość błonnika i łatwo przyswajalne białka. To tyle reklamy amarantusa ;)
Składniki (forma o śr. 30 cm):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego z melasą
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1/3 kostki masła
- ok. 8 dużych śliwek
- kilka łyżek mleczka np. kokosowego
Suche składniki (mąka, amarantus, wiórki, cukier) wymieszać ze sobą. Formę do tarty wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć suche składniki w formie. Umyte śliwki przekroić na pół, usuwając pestki. Suche składniki pokryć cienkimi plasterkami masła, na to ułożyć połówki śliwek. Miejsce pomiędzy śliwkami, w małych ilościach, polać mlekiem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Ciasto będzie gotowe kiedy amarantus i mąka się przyrumienią, a śliwki się rozpłyną.
Źródło:http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2012/09/ciasto-z-amarntusem-i-sliwkami.html