ßßß
Czas przygotowania: ok. 30 min+ 2 godz. chłodzenia+ 15 min formowania kuleczekSkładniki:25 dag margaryny (lub masła roślinnego)ok. 1/2 szk. cukru drobno mielonego1 opakowanie cukru wanilinowego (używam Dr.Oetkera, 16 g.)1 żółtko3-4 łyżki kakao1-2 łyżeczka wódki2 opakowania herbatników (Petit Beurre)wiórki kokosowePrzygotowanie:Margarynę należy utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Pokruszyć drobno herbatniki (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać alkohol i kakao, po czym wstawić na 1-2 h do lodówki, by masa stwardniała. Po tym czasie formować małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.Przechowywać w lodówce.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →