ßßß Cookit - przepis na Kuleczki kakaowe z wiórkami kokosowymi

Kuleczki kakaowe z wiórkami kokosowymi

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 15 września 2012, autor: M.
Zazwyczaj kuleczki te robię tuż przed Bożym Narodzeniem- z wieloletnią tradycją się nie dyskutuje ;). Uwielbiamy je z trzech prostych powodów: są proste w wykonaniu, pięknie prezentują się na talerzu i podbijają wszystkie serca swoim smakiem
Czas przygotowania: ok. 30 min+ 2 godz. chłodzenia+ 15 min formowania kuleczek
Składniki:
25 dag margaryny (lub masła roślinnego)
ok. 1/2 szk. cukru drobno mielonego
1 opakowanie cukru wanilinowego (używam Dr.Oetkera, 16 g.)
1 żółtko
3-4 łyżki kakao
1-2 łyżeczka wódki
2 opakowania herbatników (Petit Beurre)
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Margarynę należy utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Pokruszyć drobno herbatniki (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać alkohol i kakao, po czym wstawić na 1-2 h do lodówki, by masa stwardniała. Po tym czasie formować małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/15/kuleczki-kakaowe-z-wiorkami-kokosowymi