Wykonanie
Opublikowano 15 września 2012, autor: M.Zazwyczaj kuleczki te robię tuż przed Bożym Narodzeniem- z wieloletnią tradycją się nie dyskutuje ;). Uwielbiamy je z
trzech prostych powodów: są proste w wykonaniu, pięknie prezentują się na talerzu i podbijają wszystkie
serca swoim smakiem

Czas przygotowania: ok. 30 min+ 2 godz. chłodzenia+ 15 min formowania kuleczekSkładniki:25 dag
margaryny (lub
masła roślinnego)ok. 1/2 szk.
cukru drobno mielonego1 opakowanie
cukru wanilinowego (używam Dr.Oetkera, 16 g.)1
żółtko3-4 łyżki
kakao1-2 łyżeczka
wódki2 opakowania
herbatników (
Petit Beurre)
wiórki kokosowePrzygotowanie:
Margarynę należy utrzeć z
cukrem,
cukrem wanilinowym i
żółtkiem na gładką masę. Pokruszyć drobno
herbatniki (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka
razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać
alkohol i
kakao, po czym wstawić na 1-2 h do lodówki, by masa stwardniała. Po tym czasie formować małe kuleczki i obtaczać je w wiórkach
kokosowych.Przechowywać w lodówce.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →