Opublikowano 18 kwietnia 2014, autor: MartaJuż kilka razy trafiłam na przepisy na marynowane jajka. W końcu postanowiłam sama przekonać się jak one smakują, Może następnym razem pokuszę się na jajka stuletnieskładniki:800 g buraków3/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina1/2 szklanki cukru1 łyżeczka soli2 liście laurowe5 goździków10 jajekBuraki obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy je około 40 minut. Dwie szklanki wywaru z buraków wlewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier, sól, liście laurowe, goździki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą i przykrywamy. Po dobie są gotowe do zjedzenia.Sprawdź te przepisy :Kapuśniak na żeberkach.Ćwikła z chrzanem.Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.