ßßß Cookit - przepis na Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.

Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 18 kwietnia 2014, autor: Marta
Już kilka razy trafiłam na przepisy na marynowane jajka. W końcu postanowiłam sama przekonać się jak one smakują, Może następnym razem pokuszę się na jajka stuletnie
składniki:
800 g buraków
3/4 szklanki octu winnego z czerwonego wina
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
5 goździków
10 jajek
Buraki obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy je około 40 minut. Dwie szklanki wywaru z buraków wlewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier, sól, liście laurowe, goździki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Jajka wkładamy do słoika, zalewamy marynatą i przykrywamy. Po dobie są gotowe do zjedzenia.
Sprawdź te przepisy :
Kapuśniak na żeberkach.
Ćwikła z chrzanem.
Jajka w płaszczyku – jajka po szkocku.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/04/18/marynowane-jajka-nie-tylko-na-wielkanoc