Kojarzycie ziemniaka ze zdjęć z Londynu? Jako że dla mnie podróże to także źródło kulinarnych inspiracji, od razu po powrocie musiałam odtworzyć ten smak w domu. Ponieważ podczas wizyty w Spudulike zdecydowałam się na "tuna and sweetcorn mayo potato" i smak mnie w pełni usatysfakcjonował, toteż w domu nie szalałam i użyłam dokładnie tych samych składników.Okazuje się że przygotowanie takiego ziemniaka w domu jest bardzo proste, a jeśli zamiast pieczenia ziemniaków w piekarniku wykorzysta się mikrofalę, zajmie to niecałe 15 minut! Zdecydowane będę powtarzać częściejSkładniki( 2 porcje obiadowe)-2 duże ziemniaki( po ok. 300-400 g, najlepiej kupić takie specjalne do nadziewania funkcjonujące pod nazwą "jacked potatoe" albo "ziemniaki grillowe")-puszka tuńczyka w sosie własnym-mała( 140 g ) puszka kukurydzy-3 łyżki majonezu-3 łyżki kremowego serka-sól i pieprz do smaku-oliwa z oliwekZiemniaki umyć, obtoczyć w soli i odrobinie oliwy. Zawinąć w folię spożywczą i piec ok 50-70 minut( zależy od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzić wbijając patyczek, czy są już miękkie) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.W międzyczasie zmiksować tuńczyka, majonez, serek i połowę kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem oraz wmieszać pozostałą kukurydzę.Z upieczonych ziemniaków wykroić pasek u góry, nadziewać tuńczykowym farszem.***In EnglishRemember potato from UK? As for me, traveling is also a source of culinary inspiration , immediately after returning I had to recreate TAHT taste at home. Due to the fact, at Spodulike I had decided for "tuna and sweetcorn mayo potato " and its taste fully satisfied me, at home I didn't change anything and used exactly the same ingredients .It turns out that the preparation of such potatoes at home is very simple , and if instead of baking potatoes in the oven, use the microwave, it will take less than 15 minutes ! Sure I'll repeat this dish soon!Ingredients ( 2 servings)-2 large potatoes (at least 10 oz )- can of tuna- small (5 oz) can of sweetcorn-3 Tbls mayonnaise-3 Tbls cream cheese- salt and pepper to taste- olive oilWash potatoes , coat with salt and smoe olive oil. Wrap in aluminium foil and bake for about 50-70 minutes (depending on size of potatoes, just try if it is soft) in oven preheated to 390 F.In the meantime, mix the tuna , mayonnaise, cream cheese and half of the sweetcorn. Season with salt and pepper,stir in remaining corn.Once the potatoes are ready remove from the oven and cut a cross in the top of each potato before piling on the tuna and sweetcorn mixture. Serve with arugula.