ßßß Cookit - przepis na Faszerowane ćwiartki z kurczaka

Faszerowane ćwiartki z kurczaka

nazwa

Wykonanie

100g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
natka pietruszki suszona
Z ćwiartek kurczaka wyjmujemy kości. Musimy to zrobić delikatnie, tak aby nie rozerwać mięsa, ponieważ będziemy je faszerować. W internecie możemy znaleźć dużo filmików instruktażowych pokazujących jak to zrobić
Czosnek siekamy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą i natką pietruszki. Marynujemy w tym kurczaka i pozostawiamy na min. 1 godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na maśle, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy. Gdy farsz ostygnie delikatnie nadziewamy udka. Jeżeli jest taka potrzeba możemy je związać nitką jak roladę, wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną i farsz nie wypłynie. Udka pieczemy ok. godzinę w temperaturze 200C. Ja upiekłam je na mieszance warzyw i podałam z kaszą jęczmienną i surówką ze świeżych warzyw.
Smacznego!
P.S. Pamiętaj żeby przed podaniem wyciągnąć nitkę z mięsa!!
Powiązane wpisy:
Kotlety z udek kurczaka
Kurczak w sosie koperkowym
Pulpety drobiowe w sosie mlecznym
Chrupiący kurczak w panierce Panko
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/24/faszerowane-cwiartki-z-kurczaka