Wykonanie
100g
pieczarek1
cebula3 ząbki
czosnkuoliwanatka pietruszki suszonaZ ćwiartek
kurczaka wyjmujemy kości. Musimy to zrobić delikatnie, tak aby nie rozerwać
mięsa, ponieważ będziemy je faszerować. W internecie możemy znaleźć dużo filmików instruktażowych pokazujących jak to zrobić
Czosnek siekamy w drobną kostkę, mieszamy z
oliwą i
natką pietruszki. Marynujemy w tym
kurczaka i pozostawiamy na min. 1 godzinę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i zrumieniamy na
maśle, dodajemy pokrojone w kostkę
pieczarki, solimy. Gdy farsz ostygnie delikatnie nadziewamy udka. Jeżeli jest taka potrzeba możemy je związać nitką jak roladę, wtedy mamy pewność, że się nie rozpadną i farsz nie wypłynie. Udka pieczemy ok. godzinę w temperaturze 200C. Ja upiekłam je na
mieszance warzyw i podałam z
kaszą jęczmienną i surówką ze świeżych warzyw.Smacznego!P.S. Pamiętaj żeby przed podaniem wyciągnąć nitkę z
mięsa!!Powiązane wpisy:Kotlety z
udek kurczakaKurczak w sosie
koperkowymPulpety drobiowe w sosie
mlecznymChrupiący
kurczak w panierce Panko