ßßß
Potrzebujemy:150 g masy makowej (najlepsza domowa)2 białka1 łyżka wodyulubione bakalie, u mnie płatki migdałów i orzechy włoskieciasto francuskie (na małą choinkę jeden płat, na dużą dwa płaty)Jedno białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy masę makową i mieszamy.Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) składamy na pół i wykrawamy trójkąt, który będzie stanowił główny kształt naszej choinki. (Jeśli robimy większą choinkę - układamy dwa płacy ciasta jeden na drugim i dalej postępujemy tak samo). Wykrawamy pieniek w obydwóch płatach równocześnie.Jeden płat zdejmujemy i odkładamy na bok. Drugi płat smarujemy masą makową. Na wierzch układamy odłożony wcześniej płat ciasta.Wykrawamy boki i zwijamy tak jak na filmiku poniżej.Smarujemy z wierzchu białkiem z łyżką wody. Na wierzch układamy ulubione bakalie.Pieczemy w 200 C przez 15-17 minut.Smacznego :)