Wykonanie
Jeśli szukacie szybkiego i zachwycającego przepisu,
powiem Wam jedno - TO JEST TO. Idealny przepis na Święta i na zrobienie wrażenia na gościach, przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy:) Przy okazji coś dla fanów
ciasta francuskiego i
maku. Polecam:)

Potrzebujemy:150 g masy makowej (najlepsza domowa)2
białka1 łyżka
wodyulubione
bakalie, u mnie
płatki migdałów i
orzechy włoskieciasto francuskie (na małą choinkę jeden płat, na dużą dwa płaty)Jedno
białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy masę
makową i mieszamy.
Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) składamy na pół i wykrawamy trójkąt, który będzie stanowił główny kształt naszej choinki. (Jeśli robimy większą choinkę - układamy dwa płacy ciasta jeden na drugim i dalej postępujemy tak samo). Wykrawamy pieniek w obydwóch płatach równocześnie.Jeden płat zdejmujemy i odkładamy na bok. Drugi płat smarujemy masą
makową. Na wierzch układamy odłożony wcześniej płat ciasta.Wykrawamy boki i zwijamy tak jak na filmiku poniżej.Smarujemy z wierzchu
białkiem z łyżką
wody. Na wierzch układamy ulubione
bakalie.Pieczemy w 200 C przez 15-17 minut.Smacznego :)

*PS Może trochę krzywa i koślawa, ale własna :)Źródło: Moje Wypieki