Wykonanie
Choinka makowa to pomysł na błyskawiczny i efektowny makowiec, który może być oryginalną dekoracją świątecznego stołu! Dzięki uprzejmości zespołu Helio otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstała pyszna choinka.





Składniki:2 opakowania
ciasta francuskiegookoło 130 g gotowej masy makowej Heliogarść ulubionych
orzechów i
bakalii (
suszone żurawiny Helio, kandyzowane
owoce Helio,
orzechy włoskie Helio,
płatki migdałów Helio)– dowolnie do dekoracjiPonadto:1
jajko roztrzepane do posmarowaniaWykonanie:Z
ciasta francuskiego wycinamy 2 jednakowe równoramienne trójkąty z małym pniem. Jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy na niej masę
makową, Przykrywamy drugim płatem, lekko przyciskamy, aby warstwy ładnie się skleiły. Brzegi nacinamy z dwóch stron, tworząc gałązki o grubości około 1 cm. Gałązki choinki chwytamy i okręcamy wokół własnej osi. Z resztek ciasta doklejamy pieniek choinki. Całość smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy ulubionymi
orzechami i
bakaliami. Udekorowaną choinkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut do zrumienienia. Po ostygnięciu można choinkę dowolnie udekorować np. lukrem