ßßß Cookit - przepis na Sernik, na czekoladowym spodzie

Sernik, na czekoladowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Sernik nie jest może jednym z moich ulubionych ciast, jednak mój ukochany niezmiernie uwielbia serniczki - pamiętam do dziś, jak zjadł sam pół dużej blachy sernika!. Więc śmiało mogę powiedzieć, że sernik zawsze piekę z myślą o moim ukochanym. Tak i też było w tym przypadku, rzecz jasna zjadał wszystkie poprzednie wypieki, jednak widziałam jego tęsknotę za sernikiem, tak więc zabrałam się za upieczenie sernika! Mam nadzieje,że jego surowa ocena będzie na co najmniej 6+. Też lubicie pichcić dla swoich drugich połówek? - bo ja zdecydowanie tak!
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
20 dag masła
20 dag cukru
3 łyżki kakao
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
25 dag masła
25 dag cukru
50 dag białego tłustego sera
3 jajka
cukier waniliowy
budyń waniliowy
Ciasto:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia, miękkim masłem, cukrem, jajkiem oraz kakaem połączyć i porządnie wyrobić. Z powstałego ciasta, odciąć 1/3 ciasta i wsadzić do zamrażalki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć do uprzednio przygotowanej tortownicy, tworząc jednocześnie wysoki brzeg. Tak przygotowaną formę wstawić na pół godziny do zamrażalki, bądź na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Masło ucieramy z jajkami, następnie dodajemy cukier, budyń, cukier waniliowy oraz ser, a wszystko razem mieszamy. Otrzymaną masę wylewamy do uprzednio przygotowanej tortownicy. Pozostałą część ciasta, ścieramy na tarce i gęsto rozkładamy na wierzchu sernika.
Pieczemy przez 1 , 5 godziny w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
* Małe wielkie problemy : nie byłabym sobą gdybym czegoś nie schrzaniła, otóż nie poczekałam aż masło nabierze pokojowej temperatury, tylko od razu dorzuciłam jajka i ciach mikser, i co? - zrobiło się miliony gródek - pomyślałam,że dodam cukier biały, cukier waniliowy to grudki znikną, a gdzie tam. Wiele nie myśląc całą masę lekko podgrzałam aż masło stopnieje, następnie ostudziłam dodałam budyń, po czym zmiksowałam i odczekałam znowu chwile, i dodałam twaróg. Cała masa serowa wyszła mi zdecydowanie za rzadka, ale upiekła się i wygląda smakowicie. Więc może błąd wyszedł mi na plus, a nie jak myślałam,że cały sernik będzie jednym wielkim niewypałem. Jest pychota!
Smacznego!
Źródło:http://www.ujemfot.pl/2014/09/sernik.html