Wykonanie
Pin It
Upały nas nie chcą opuszczać, więc musimy się chłodzić od środka :-). Dlatego dzisiaj kolejna odsłona
lodów, tym razem o smaku
porzeczkowym. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie ma to jak
lody własnej roboty ! Moja maszynka do
lodów już się całkiem zamortyzowała ! A przede mną kolejne wyzwania :-)Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka200 ml
śmietanki 3 0%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego450 g
czerwonej porzeczki + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy
cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.