Wykonanie
Domowy
ajerkoniak to niezwykły smakołyk o dosyć wyraźnym zabarwieniu
alkoholowym, który każdy smakosz domowych trunków powinien
mieć go w swojej spiżarni. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Będziecie potrzebować 4 podstawowych składników i dosłownie 15-20 minut.
Potem wstawiacie do lodówki na noc i gotowe! :)przepis od: I adore cinnamonskładniki (ok. 1l):500 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego1 łyżka
cukru waniliowego200 ml
wódki200 g
cukru8
żółtekŻółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewać do masy jajecznej
mleko skondensowane. Ucierać jeszcze przez chwilę, a następnie ustawić obroty miksera na najniższe i powoli oraz cienkim strumieniem wlewać
wódkę. Po dodaniu
alkoholu miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelać do butelki i wstawić do lodówki na całą noc.
Likier nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.Smacznego! :)