ßßß

masa makowa z bakaliami i orzechamipoppy seeds with dried fruits and nutsSkładniki (większa porcja – na mniejszą podzielić składniki na pół):
400g mielonego makuszklanka dowolnych orzechów (u mnie zazwyczaj włoskie i migdały)szklanka rodzynekszklanka suszonej żurawiny2 łyżki skórki z pomarańczy (suszona lub świeża – najlepiej z organicznej pomarańczy)opcjonalnie: sok z 1/2 pomarańczyszklanka syropu klonowegoopcjonalnie: ekstrakt migdałowy, waniliaMak gotować ok. 30-40 min. na wodzie – szklanka/dwie. Następnie odsączyć na drobnym sitku lub w gazie. Lekko ostudzić. Wymieszać w bakaliami i syropem. Masę przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku. Powinna wytrzymać do tygodnia, ale wiadomo – bardzo szybko znika!Robi się coraz bardziej świątecznie. Planów mnóstwo, pracy nie brakuje. To będą cudowne ŚwiętaPOSŁUCHAJUdanego dnia!