Wykonanie
Mak … moje świąteczne uzależnienie!Zazwyczaj w tym okresie jem go najwięcej, a masa makowa mogłaby towarzyszyć mi dzień w dzień. Uwielbiam ten słodki
makowo-
bakaliowy smak. Oczywiście, masę
makową robię sama – nie ma lepszej i zdrowszej od tej domowej. Wystarczy zmielić
mak, ewentualnie kupić mielony, dodać
bakalie,
orzechy, zdrowy
syrop – najlepsza z klonowym, i gotowe. Już niedługi z jej udziałem stworzę ukochane makówki (robimy je noc przed Wigilią) oraz ciacho – będzie na blogu!Tymczasem podaję Wam swój podstawowy przepis na pyszną, zdrową masę
makową.
masa makowa z
bakaliami i
orzechamipoppy seeds with dried fruits and nutsSkładniki (większa porcja – na mniejszą podzielić składniki na pół):
400g mielonego
makuszklanka dowolnych
orzechów (u mnie zazwyczaj włoskie i
migdały)szklanka
rodzynekszklanka
suszonej żurawiny2 łyżki skórki z
pomarańczy (suszona lub świeża – najlepiej z organicznej
pomarańczy)opcjonalnie: sok z 1/2
pomarańczyszklanka
syropu klonowegoopcjonalnie: ekstrakt
migdałowy,
waniliaMak gotować ok. 30-40 min. na wodzie – szklanka/dwie. Następnie odsączyć na drobnym sitku lub w gazie. Lekko ostudzić. Wymieszać w
bakaliami i
syropem. Masę przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku. Powinna wytrzymać do tygodnia, ale wiadomo – bardzo szybko znika!Robi się coraz bardziej świątecznie.
Planów mnóstwo, pracy nie brakuje. To będą cudowne ŚwiętaPOSŁUCHAJUdanego dnia!