ßßß Cookit - przepis na Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Sezon na maliny jeszcze trwa, pomimo tegorocznych upałów. Dlatego też pojawia się nalewka malinowa. Jest delikatna w smaku, o przecudnym kolorze. Bardzo nam posmakowała już w kilka dni po zlaniu. Teoretycznie można ją pić od razu, ale polecam jednak odczekać. Przepis pochodzi bloga 2drink.pl .
Składniki (robiłam z podwójnej porcji):
1/2 kg malin
0,5 l wódki
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Wykonanie:
Maliny (tylko te ładne, nie zepsute) zalać wódką. Słój zakręcić i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce. Po miesiącu zagotować w garnku wodę. Do wrzątku wsypać cukier i gotować aż się całkowicie rozpuści. Odstawić syrop do całkowitego przestygnięcia. W międzyczasie maliny odcedzić przez gazę. Delikatnie odcisnąć tak, aby uzyskać jak najwięcej soku. Do przecedzonego alkoholu wlać zimny syrop i wymieszać. Gotową nalewkę przelać do butelek. Można ją pić od razu, ale warto poczekać.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/08/Nalewka-malinowa.html