ßßß Cookit - przepis na Nalewka jarzębinowa - jak zrobić

Nalewka jarzębinowa - jak zrobić

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nalewka z jarzębiny ma niepowtarzalny aromat. Dodałam trochę malin i wyszło coś obłędnego.
Składniki:
1/2 kg jarzębiny
pojemniczek malin
cukier
litr wódki
Przygotowanie:
Jarzębinę umyjcie. Na 24 godziny włóżcie do zamrażalnika. Po tym czasie zasypcie cukrem i odstawcie na tydzień. Po tygodniu dodajcie wódkę. Maliny w osobnym słoju zasypcie cukrem (tak jakbyście robili sok). Po tygodniu połączcie z jarzębiną. Po 2 miesiącach zlejcie i odfiltrujcie alkohol. Jarzębinówka jest wspaniała - z czasem nabiera bardziej wyrazistego smaku. Właśnie nastawiłam nową nalewkę. Tymczasem pozostała mi z 2006 roku ;)
Polecam też przepis na dyniówkę .
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2012/09/nalewka-jarzebinowa-jak-zrobic.html