ßßß Cookit - przepis na Malinówka

Malinówka

nazwa

Wykonanie

Na malyny tera sezon je, to wypadałoby skorzystać. I nie marnować czasu na śjakieś głupoty, co to potem do niczego się nie przydadzo, jak soczki i inne takie bezalkoholowe wynalazki. Powiadam Wam: jak zrobita soczek, to bedzieta w zimie gorzko żałować, pochlipując z cicha i pociągając zakatarzonym nosem. Albowiem nie mata lepszejszej na zimowe choróbska metody, jak porządny łyk konkretnej malynóweczki. No, może dwa łyki. Albo, nie – dwanaście łyków! Zróbta se malynóweczkie, a nie pożałujeta!
Składniki:
1 kg malin
½ kg cukru
½ l wody
½ l wódki
½ l spirytusu
Sposób przygotowania:
Umyte maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 – 4 dni, aż puszczą soki. Przekładamy do dużego słoja, łączymy z wodą, wódką i spirytusem. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Filtrujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na minimum miesiąc, pamiętając, że im dłużej nalewka postoi, tym będzie lepsza.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2012/08/25/malinowka