Wykonanie
Są
śliwki w
rumie to dlaczego by nie wypróbować
suszonych moreli w
amaretto wszak smaki powinny się uzupełniać. Jak pomyślałam tak zrobiłam i
powiem Wam tylko tyle - pycha !!!
Śliwki te najlepiej smakują, kiedy są tylko raz obtoczone w
czekoladzie wtedy dobrze wyczuwalny jest smak
alkoholu i
moreli. Podwójnie,
czekolada zagłusza te smaki. Idealne na jadalny prezent czy stół świąteczny :)
Składniki :
suszone moreleamarettociemna
czekoladaMorele luźno układamy w słoiczku, zalewamy
alkoholem tak aby je całkowicie przykrywał. Odstawiamy na 48 godzin aż
owoce wchłoną
amaretto. Następnie wyciągamy
morele na ręcznik papierowy.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą
wodną. Zanurzamy w niej
morele odkładamy na deseczkę lub inne naczynie wcześniej wyłożone folią spożywczą. Nie będzie później problemu z oderwaniem ich od naczynia. Wstawiamy do lodówki do momentu aż
czekolada zastygnie.Jeśli
czekolada zastygnie a Wy zobaczycie, że nie pokryła w całości
moreli, nie zanurzajcie jej jeszcze raz tylko uzupełnijcie jej brak w tym miejscu nalewając
czekoladę za pomocą łyżeczki i ponownie schowajcie do lodówki.Smacznego :)Przepis bierze udział w konkursie w którym do zdobycia jest książka "Moje wypieki. Wielki powrót" oraz książkę na własne przepisy - "Moje przepisy i pomysły"https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html