Wykonanie
Juz jutro koniec mojej
czekoladkowo-pralinkowej akcji :( Na pozegnanie i oslode przygotowalam dla was malenkie
czekoladki- takie na jeden kes- z
likierem migdalowym amaretto i i
ciasteczkami amarettini. To w zasadzie dwa
glowne ich skladniki. I
czekolada rzecz jasna!
Na ok. 40 sztuk o wymiarach 2,5x 2 cm:150 g
mlecznej czekolady140 g
ciasteczek amarettini75 ml
likieru amarettoCiasteczka odwazyc, wlozyc do foliowej
torebki i pokruszyc na mialki pyl uzywajac walka do ciasta. Zalac
likierem i wymieszac.
Czekolade stopic w kapieli
wodnej. Dodac mase
ciasteczkowa, wymieszac. Wylac na plaska powierzchnie wylozona papierem do pieczenia np. jakas blaszka. Uformulowac prostokat o wymiarach ok. 10x20 cm i odstawic do lodowki do stezenia (2-3 godziny). Nastepnie kroic na malenkie
czekoladki i ponownie odstawic do lodowki, aby stwardnialy. Przechowywac w szczelnei zamknietych pojemnikach w lodowce ok. 1 tydzien.