Wykonanie
Ciąg dalszy słodkości z Oreo w roli głównej:) Jakiś czas temu oglądałam program Lorraine Pascale, gdzie prezentowała przepis na bardzo proste
cake popsy, do których przygotowania potrzeba tylko
trzech składników. No to do dzieła:)

Skladniki (na ok. 30 szt.):2 paczki
ciastek Oreo (każda po 154 g)2 czubate łyżki Nutelli2 tabliczki
białej czekolady (do ciemnych ludzików użyłam Gęstego sosu z
białej czekolady Marks & Spencer)30 szt. patyczków do lizakówkolorowe posypki do dekoracjiPrzygotowanie:W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy
ciastka, dodajemy Nutellę i miksujemy do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i chowamy do zamrażalnika na 15 minut, aby ciasto stwardniało.


W międzyczasie roztapiamy w kąpieli
wodnej czekoladę (można dodać 1 łyżkę
oleju, wtedy
czekolada będzie lepiej spływała z lizaków).Wyjmujemy nasze kuleczki z zamrażalnika. Bierzemy patyczek do lizaków, zanurzamy końcówkę w roztopionej
czekoladzie i wbijamy w kuleczkę mniej więcej do połowy. Po wbiciu wszystkich patyczków kuleczki chowamy z powrotem do zamrażalnika na ok. 10 minut.Tymczasem ponownie rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, bo zapewne zdążyła już stężeć. Wyjmujemy kuleczki z zamrażalnika, zanurzamy w roztopionej
czekoladzie, obracamy i chwilkę czekamy, aż spłynie nadmiar
czekolady i posypujemy cukrowymi ozdobami. Tak przygotowane lizaki wbijamy patyczkami np. w styropian i przechowujemy w lodówce.

