ßßß Cookit - przepis na Jak uratować za kwaśny sos pomidorowy lub zupę pomidorową

Jak uratować za kwaśny sos pomidorowy lub zupę pomidorową

nazwa

Wykonanie

W zależności od rodzaju i odmiany użytych pomidorów, bez względu na to, czy są one świeże czy z puszki, może się okazać, że sos pomidorowy lub zupa pomidorowa są za kwaśne. Nie oznacza to oczywiście, że nasz obiad jest bezpowrotnie zniszczony.
Wystarczy dodać do sosu/zupy odrobinę sody oczyszczonej . Soda zmniejszy kwaśny odczyn potrawy, ponieważ sama posiada odczyn zasadowy. Efektem będzie mniej kwaśny smak zupy lub sosu.
Sodę dodajemy do zbyt kwaśnej potrawy w ilości od szczypty do 1/2 łyżeczki - w zależności od ilości potrawy, którą mamy w garnku. Po dodaniu sody całość dokładnie mieszamy.
Na poprawę smaku sosów i zup z pomidorów wpływa także dodanie szczypty cukru . Sos przez to nie staje się słodki, lecz zyskuje równowagę smakową.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Jak-uratowac-za-kwasny-sos-pomidorowy-lub-zupe.html