Wykonanie
W zależności od rodzaju i odmiany użytych
pomidorów, bez względu na to, czy są one świeże czy z puszki, może się okazać, że
sos pomidorowy lub zupa pomidorowa są za kwaśne. Nie oznacza to oczywiście, że nasz obiad jest bezpowrotnie zniszczony.Wystarczy dodać do sosu/zupy odrobinę
sody oczyszczonej .
Soda zmniejszy kwaśny odczyn potrawy, ponieważ sama posiada odczyn zasadowy. Efektem będzie mniej kwaśny smak zupy lub sosu.
Sodę dodajemy do zbyt kwaśnej potrawy w ilości od szczypty do 1/2 łyżeczki - w zależności od ilości potrawy, którą mamy w garnku. Po dodaniu
sody całość dokładnie mieszamy.Na poprawę smaku
sosów i zup z
pomidorów wpływa także dodanie szczypty
cukru . Sos przez to nie staje się słodki, lecz zyskuje równowagę
smakową.