ßßß Cookit - przepis na Włoski krem z ciecierzycy

Włoski krem z ciecierzycy

Wykonanie

Opakowanie suchej ciecierzycy ( namoczonej przez noc) ok 400 g
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól,pieprz
30 ml naparu z rozmarynu
makaron
szklanka bulionu warzywnego
Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości.Odcedzamy i odkładamy 1/4 cieciorki do osobnej miseczki.
W osobnym garnuszku na oliwie szklimy czosnek i cebulkę.Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory z puszki i szklankę bulionu. Gotujemy na małym ogniu i wlewamy napar z rozmarynu suszonego ( do szklanki wsypujemy łyżkę rozmarynu i zalewamy wrzątkiem,czekamy aż się zaparzy,odcedzamy na sitku). Całość miksujemy na krem i dodajemy resztę ciecierzycy.
Doprawiamy do smaku i podajemy z ulubionym makaronem!
Smacznego!
Źródło:http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2014/01/woski-krem-z-ciecierzycy.html