Wykonanie
Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-)Do przygotowania ptysiów, potrzebujemy następujące składniki2/3
margaryny1 1/2 szkl
wody200g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia Dr Oeatkera400ml
mleka 3.2%1 krem budyniowy Dr Oeatkera5
jajekLaska wanilii od Kotanyi.WykonanieWlewamy
wodę do garnka wkładamy
margarynę. Po zagotowaniu dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż powstanie gęste ciasto mieszamy by ciasto się nie przypaliło. gotujmy aż powstanie jednolita masa.Po ostudzeniu masy wbijać po jednym
jajku i ucierać. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym za pomocą dekoratora formujemy ptysie.Pieczemy w temp 200 stopni 40-45 minut .Krem.Ugotować według przepisu ostudzić.
Miękką margarynę utrzeć z ugotowanym kremem dodać
wanilię aby był smak bardzo
waniliowy. Ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. Posypać
cukrem pudrem, można ptysie schłodzić.smacznego :)