ßßß Cookit - przepis na Ptysie

Ptysie

Wykonanie

Sezon ptysiowy, uważam za otwarty. :-)
Do przygotowania ptysiów, potrzebujemy następujące składniki
2/3 margaryny
1 1/2 szkl wody
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oeatkera
400ml mleka 3.2%
1 krem budyniowy Dr Oeatkera
5 jajek
Laska wanilii od Kotanyi.
Wykonanie
Wlewamy wodę do garnka wkładamy margarynę. Po zagotowaniu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy aż powstanie gęste ciasto mieszamy by ciasto się nie przypaliło. gotujmy aż powstanie jednolita masa.
Po ostudzeniu masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym za pomocą dekoratora formujemy ptysie.Pieczemy w temp 200 stopni 40-45 minut .
Krem.
Ugotować według przepisu ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z ugotowanym kremem dodać wanilię aby był smak bardzo waniliowy. Ptysie przekroić na pół i napełnić kremem. Posypać cukrem pudrem, można ptysie schłodzić.
smacznego :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/06/ptysie.html