ßßß Cookit - przepis na Pieczarki

Pieczarki

Wykonanie

Wiem... wiem! To niespodziewana i olśniewająca hojność! Czwarty wpis w ciągu tygodnia! Pomyślicie pewnie, że nie mam co robić albo coś w tym stylu. A w gruncie rzeczy powiem że mam. I to coraz więcej. Coraz mniej czasu na pichcenie, kręcenie filmów i pisanie o gotowaniu. W tym wpisie nie ma nawet wypasionej fotki ostatecznego wyglądu dania, bo zostanie ono nałożone i spożyte za kilka godzin. Skoro mniej czasu to dlaczego więcej wpisów ? Ostatnie 3 wpisy nie były stricte przepisami na konkretne dania, ale ten jest. To danie, które zrodziło się z braku czasu. Wykonuje się je bardzo prosto i bardzo szybko. Jest też bardzo smaczne.
Potrzebujemy:
Piersi kurczaka
Pieczarki
sos sojowy
ryż
Porządna, ostra, chińska przyprawa (we Wro do dodstania na Wita Stwosza)
Płyty Primusa "Antipop"
Na rozgrzany olej rzucamy pokrojone piersi kurczaka. Dobrze, żeby się ścięły, ale wiecie... to jest przepis na szybkie danie więc tak naprawdę szkoda czasu. Wrzucamy pieczarki i zalewamy to wszystko sosem sojowym. Jednak warto, aby mięso nie było surowe więc niech to sobie bulgocze parę minut.
W osobnym naczyniu typu "garnek" gotujemy wodę, wrzucamy ryż, przykrywamy i czekamy. Kurczaka przyprawiamy chińską ostrą. Generalnie będzie bardzo smaczne, słone, pieczarkowe i ostre. A ryż sprawi, że będzie bogate w wartości odżywcze i że się tym napchamy.
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2011/05/kurczak-z-pieczarkami-w-sosie-sojowym-z.html