Wykonanie
Kiedy chodziłem do przedszkola nienawidziłem zup
mlecznych. Dziś nie pogardzę
płatkami. Ścieranka to coś, czego spróbowałem całkiem niedawno ale od razu wiedziałem, że to trzeba zamieścić na tym blogu.Potrzebne będzie:
ZiemniakiMąka pszennaWodaSólMlekoZiemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie (ok. 3-4 cm więcej
wody niż
ziemniaków). W międzyczasie robimy ciasto z
mąki i
wody (proporcje takie, żeby ciasto się nie lepiło ani nie było twarde). Z ciasta robimy kluseczki (im mniejsze tym lepsze- ciasto można rwać na "strzępki", albo rolować na wałeczki czy kuleczki- pełna dowolność stylu:). Kluseczki podsypujemy
mąką, żeby się nie sklejały.Kiedy
ziemniaki są już prawie miękkie, wrzucamy omączone kluski i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Całość należy dosolić do smaku. Nie odcedzamy płynu!Tak przygotowaną podstawę zupy wlewamy gorącą do miski i uzupełniamy
mlekiem. I to właściwie wszystko. Proste, smaczne i bardzo
śniadaniowo-odżywcze.