Wykonanie
Odkąd na dobre przekonałam się do warzyw, zdarza mi się od czasu do czasu przygotowywać je w formie smoothie - z dodatkiem
owoców i przypraw, jako, zwykle
śniadaniową, dawkę witamin i energii. Pomyślałam również, że składnikiem mógłby być też
olej - oczywiście rzepakowy, który powodowałby, że superzdrowe smoothie stanie się jeszcze zdrowsze;) Zawiera on przecież cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, tokoferole i sterole i najlepiej stosować go właśnie "na zimno". Dzisiaj przedstawiam zielone smoothie z
marchewki,
jabłek,
szpinaku,
selera naciowego,
ogórka,
czosnku i oczywiście
oleju rzepakowego (zgłaszam je do konkursu "Blogerzy kochają
olej rzepakowy"). Jest naprawdę smaczne i każdy, kto lubi warzywa, na pewno je doceni.Zielone smoothie z
olejem rzepakowym- 1 szklanka
wody- 1
marchewka- 2 małe
jabłka, bez pestek, ale nieobrane- garść młodego
szpinaku- 1/2
łodygi selera naciowego- 1
ogórek zielony, bez skóry i pestek- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 2 małe ząbki
czosnku-
sól1) Do blendera wlać
wodę i dodać pokrojoną w kostkę
marchewkę.2) Zmiksować i stopniowo dodawać kolejne składniki, zależnie od wydajności blendera.3) Doprawić
solą do smaku.Czas przygotowania: 15 minutLiczba porcji: 2