ßßß Cookit - przepis na Jak kupić ser?

Jak kupić ser?

Składniki

Wykonanie

Jak kupić ser? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Poznaj tajniki jego przechowywania.
Przeczytaj, co warto wiedzieć na temat kupowania sera oraz jego przechowywania i wykorzystania w kuchni.
1. Zanim kupisz - spróbuj. W dobrych sklepach sprzedawcy nigdy Ci nie odmówią, ale z przyjemnością polecą inne gatunki, zapytawszy po degustacji, jakie są Twoje wrażenia i oczekiwania.
2. Podczas kupowania sera, zwróć również uwagę na jego strukturę. Może ona bowiem uchylić rąbka tajemnicy smaku. Sery miękkie są zazwyczaj świeże i łagodne, podczas gdy twardsze gatunki charakteryzują się raczej smakiem słonym, ostrym, lekko orzechowym...
3. Weź też pod uwagę źródło, z którego pochodzi dany ser. Dowiedz się, czy wyprodukowano go z mleka krowiego, koziego, czy owczego. Ta informacja również może dać Ci wskazówkę odnośnie smaku.
4. Najlepiej przechowywać ser w szufladzie lodówki. Na pewno nie umieszczaj go na jej drzwiach, gdzie narażony jest na częste wahania temperatury. Wysoką jakość serów twardych zachowasz, owijając je woskowanym papierem, a następnie pakując do zamykanej plastikowej torebki.
5. Jeśli Twój twardy lub półtwardy ser pokrył się warstwą niebiesko-zielonkawego nalotu, odetnij tę jego część na grubość około pół do półtora centymetra. Resztę można bezpiecznie spożyć.
6. Ser nadaje się do jedzenia nawet wtedy, gdy wyschnie i nieco stwardnieje. Wystarczy go zetrzeć i wykorzystać do przyrządzenia dań, w których używa się na przykład tartego parmezanu.
7. Skoro o tym gatunku mowa, to wiedz, że nie trzeba pozbywać się jego skórki. Wrzuć ją do zupy albo potrawki, a nada tym tym potrawom charakterystyczny, wyrazisty smak. Po ugotowaniu możesz skórkę wyrzucić.
8. Miękkie sery najlepiej kroić specjalnym nożem żyłkowym lub - jeśli nie posiadasz takiego sprzętu - bezsmakową nitką dentystyczną.
9. Jeśli natomiast chcesz zetrzeć tego typu sery, włóż je na 10-15 minut przedtem do zamrażarki.
10. Aby uzyskać najciekawsze rezultaty, które możesz wykorzystać potem na przykład do garnirowania potraw, wypróbuj rozmaite techniki rozdrabniania sera. Użycie tarki z dużymi oczkami da inny efekt niż zastosowanie tej z małymi. Podobnie jak uruchomienie blendera na wysokich i niskich obrotach. Myśl kreatywnie i spróbuj wykorzystać tak nieoczywiste przedmioty jak na przykład skrobaczka do warzyw, masła i czekolady albo łyżka do wydrążania melona.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/jak-kupic-ser-how-to-buy-cheese.html