Wykonanie
Jak kupić ser? Na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu? Poznaj tajniki jego przechowywania.Przeczytaj, co warto wiedzieć na temat kupowania
sera oraz jego przechowywania i wykorzystania w kuchni.
1. Zanim kupisz - spróbuj. W dobrych sklepach sprzedawcy nigdy Ci nie odmówią, ale z przyjemnością polecą inne gatunki, zapytawszy po degustacji, jakie są Twoje wrażenia i oczekiwania.2. Podczas kupowania
sera, zwróć również uwagę na jego strukturę. Może ona bowiem uchylić rąbka tajemnicy smaku.
Sery miękkie są zazwyczaj świeże i łagodne, podczas gdy twardsze gatunki charakteryzują się raczej smakiem słonym,
ostrym, lekko
orzechowym...3. Weź też pod uwagę źródło, z którego pochodzi dany
ser. Dowiedz się, czy wyprodukowano go z
mleka krowiego, koziego, czy owczego. Ta informacja również może dać Ci wskazówkę odnośnie smaku.4. Najlepiej przechowywać
ser w szufladzie lodówki. Na pewno nie umieszczaj go na jej drzwiach, gdzie narażony jest na częste wahania temperatury. Wysoką jakość
serów twardych zachowasz, owijając je woskowanym papierem, a następnie pakując do zamykanej plastikowej
torebki.5. Jeśli Twój twardy lub półtwardy
ser pokrył się warstwą niebiesko-zielonkawego nalotu, odetnij tę jego część na grubość około pół do półtora centymetra. Resztę można bezpiecznie spożyć.6.
Ser nadaje się do jedzenia nawet wtedy, gdy wyschnie i nieco stwardnieje. Wystarczy go zetrzeć i wykorzystać do przyrządzenia dań, w których używa się na przykład tartego
parmezanu.7. Skoro o tym gatunku
mowa, to wiedz, że nie trzeba pozbywać się jego skórki. Wrzuć ją do zupy albo potrawki, a nada tym tym potrawom charakterystyczny, wyrazisty smak. Po ugotowaniu możesz skórkę wyrzucić.8.
Miękkie sery najlepiej kroić specjalnym nożem żyłkowym lub - jeśli nie posiadasz takiego sprzętu - bezsmakową nitką dentystyczną.9. Jeśli natomiast chcesz zetrzeć tego typu
sery, włóż je na 10-15 minut przedtem do zamrażarki.10. Aby uzyskać najciekawsze rezultaty, które możesz wykorzystać
potem na przykład do garnirowania potraw, wypróbuj rozmaite techniki rozdrabniania
sera. Użycie tarki z dużymi oczkami da inny efekt niż zastosowanie tej z małymi. Podobnie jak uruchomienie blendera na wysokich i niskich obrotach. Myśl kreatywnie i spróbuj wykorzystać tak nieoczywiste przedmioty jak na przykład skrobaczka do warzyw,
masła i
czekolady albo łyżka do wydrążania
melona.