Wykonanie
Chipsy z
parmezanu możemy potraktować jako przekąskę, lub jako dodatek do potraw. Zrobiłam próbę przed weekendem, u nas będzie to przekąska do
piwa, zasmakowało rodzince, wnioskuję zatem że przyjmie się również na spotkaniach przy... ;)
Składniki:
Ser parmezan (u mnie parmigiano reggiano)
oreganopieprz kolorowyWykonanie:Ścieramy
ser na tarce o średniej grubości oczkach (tarłam na tych bocznych)Dodajemy
przyprawy u mnie to
oregano i
pieprzu ziołowy, mieszamy wszystko razem (możecie dodać innych, tych które lubicie najbardziej)j.Blachę taką od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy porcjami
ser, tworząc
okręgi, "dociskamy" aby powstał płaski placek.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy na górnej półce około 4-5 minut.Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać należy aby
ser nabrał chrupkości, podajemySmacznych wrażeń;)