ßßß
 
            
         Przepis znaleziony w internecie.Składniki:ciasto3 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki cukru25 dag masła1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki solimasa1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 puszka ugotowanego skondensowanego mlekakawałki ciasta ktore odkroimy od łupinekWłączyć opiekacz do ciastek, aby sie rozgrzał. Z podanych składników ugnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formować małe kulki wielkosci łyżeczki i przekładać do opiekacza na dolny panel. Połówki orzeszków pieką się około 5-7 min. Przestudzone połówki obrobić oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta- nie wyrzucać. Resztki ciasta, rozdrobnione (lub jak u mnie zmielone) orzechy i mleko połączyć w jedną masę. Wypełnić upieczone połówki nadzieniem i sklejać tak, by powstały orzeszki.Smacznego :)
Przepis znaleziony w internecie.Składniki:ciasto3 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki cukru25 dag masła1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/4 łyżeczki sody1/4 łyżeczki solimasa1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 puszka ugotowanego skondensowanego mlekakawałki ciasta ktore odkroimy od łupinekWłączyć opiekacz do ciastek, aby sie rozgrzał. Z podanych składników ugnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formować małe kulki wielkosci łyżeczki i przekładać do opiekacza na dolny panel. Połówki orzeszków pieką się około 5-7 min. Przestudzone połówki obrobić oczyszczając skorupki od zbędnego ciasta- nie wyrzucać. Resztki ciasta, rozdrobnione (lub jak u mnie zmielone) orzechy i mleko połączyć w jedną masę. Wypełnić upieczone połówki nadzieniem i sklejać tak, by powstały orzeszki.Smacznego :)