Wykonanie
Składniki: 4-6
przepiórek 8-12 kalifornijskich
śliwek suszonych (dorodnych)4-6 długich plasterków
boczku Sól,
pieprz,
curry,
białe wino Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu)
Przygotowanie:
Przepiórki delikatnie natrzeć
przyprawami i ubrać w plasterki
boczku. Takie ubranko pomoże zachować przepiórczemu
mięsku soczystość podczas pieczenia lub duszenia.
Boczek powinien być w długich, cienkich plastrach, najlepiej surowy, ale wędzony lub parzony też jest wyśmienity. Zawijamy brzuszek ptaszyny, zaczepiając
boczek pod skrzydełkami (pod paszkami).
Zawinięte i natarte
przyprawami przepióreczki, obłożone kalifornijskimi
śliwkami suszonymi, dusimy w rondlu lub pieczemy 1 godz, do 1,15 minut. I teraz najlepiej jeśli mamy w lodówce gęsi
smalec z poprzedniego przygotowywania drobiu. Jeśli mamy - obowiązkowo dusimy na tym tłuszczu.
Podlewamy
białym winem. Podajemy z pyzami ziemniaczanymi lub knedliczkami.