Wykonanie
Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie już pokrojonego
schabu, zamiast zwykłych
schabowych - taka właśnie rolada będzie mogła posłużyć nam jako coś do
chlebka na przykład :)Wykorzystałam to co akurat miałam na szybko w lodówce, ale Wy możecie poszaleć z dowolnością farszu :)


5 - 6 plastrów
schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubościokoło 150 gramów wędzonej
wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)parę plastrów
sera żółtego2 - 3
ogórki konserwowesól,
pieprzKotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron
solą i
pieprzem, układamy tak by tworzyły płat
mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.

Na
mięsie układamy
wędlinę, na
wędlinie ser, plasterki
ogórków i na końcu znowu
wędlinę.


Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.

UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić
mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną
wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy
mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.