Wykonanie
Zupa miso z
grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem
grzybowym;) Zupa jest tak pyszna, ze trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej miseczki, jednocześnie nie jest sycąca, więc można ją jeść i jeść i jeść....
Składniki na 2-3 porcje zupy:1 litr
buliony warzywnego1 filiżanka
wody4 liście
kapusty lub
kapusty chińskiej pak choi1 łyżka pasty shiro miso100 g
makaronu ryżowego nitkisos sojowy do smaku
dymka i
papryka do dekoracji zupyPrzygotowanie:
Wodę, 1/2
bulionu, pokrojone
grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu.Gdy
grzyby będą miękkie, dodać pozostały
bulion i pokrojone na pół liście
kapusty pekińskiej .Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia.Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso, zupę można podgrzewać, ale nie gotować.Zupę doprawić do smaku
sosem sojowym .
Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
Makaron odcedzić na sicie, przełożyć do miseczek.Następnie
makaron zalać zupą, dodać
grzyby shitake i
kapustę pekińską.Miseczki z zupą udekorować
dymką i paseczkami
papryki .Smacznego