ßßß Cookit - przepis na Zupa miso z grzybami shitake

Zupa miso z grzybami shitake

nazwa

Wykonanie

Zupa miso z grzybami shitake ma lekko słony smak z delikatnym akcentem grzybowym;) Zupa jest tak pyszna, ze trudno poprzestać na zjedzeniu tylko jednej miseczki, jednocześnie nie jest sycąca, więc można ją jeść i jeść i jeść....
Składniki na 2-3 porcje zupy:
1 litr buliony warzywnego
1 filiżanka wody
4 liście kapusty lub kapusty chińskiej pak choi
1 łyżka pasty shiro miso
100 g makaronu ryżowego nitki
sos sojowy do smaku
dymka i papryka do dekoracji zupy
Przygotowanie:
Wodę, 1/2 bulionu, pokrojone grzyby shitake - gotować ok. 20 min. na wolnym ogniu.
Gdy grzyby będą miękkie, dodać pozostały bulion i pokrojone na pół liście kapusty pekińskiej .
Zupę zagotować i garnek zdjąć z ognia.
Pastę miso przełożyć do miseczki, rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej zupy, następnie dodać do zupy. Po dodaniu pasty miso, zupę można podgrzewać, ale nie gotować.
Zupę doprawić do smaku sosem sojowym .
Makaron zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Makaron odcedzić na sicie, przełożyć do miseczek.
Następnie makaron zalać zupą, dodać grzyby shitake i kapustę pekińską.
Miseczki z zupą udekorować dymką i paseczkami papryki .
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/02/zupa-miso-z-grzybami-shitake.html