Wykonanie
Nie wszyscy są przekonani, do
owoców morza, a szkoda, bo są pyszne. Mogłabym je jeść ciągle. Pokochałam je najbardziej podczas wakacji na Bałkanach. I choć w Polsce trudno o tak dobre i świeże
małże czy
krewetki, to wspomnienie smaku pysznych ryb i ośmiorniczek zawsze sprawia, że robi mi się cieplej i jakoś tak „wakacyjnie”.Najłatwiej i najszybciej robi się chyba
małże. Klasyczny sposób ich przyrządzania nie wymaga ani
wiedzy, ani niesamowitych umiejętności.
Małże w
winie, czyli po marynarsku może przyrządzić każdy. Na dodatek,
owoce morza robią się w Polsce, co raz bardziej popularne, dlatego łatwo je kupić, zwłaszcza mrożone, lub pakowane próżniowo. Pojawiają się też cyklicznie w niektórych supermarketach.
Małże po marynarsku pasują zarówno na obiad dla najbliższych, jak i na spotkanie ze znajomymi – kubełek
małż na przyjęciu zawsze robi wrażenie.

Składniki
małże (najlepiej oczywiście świeże, ale mogą być też mrożone) – 1 kg
cebule – 1 duża sztuka
białe wino – pół buteki, najlepiej wytrawnepęczek
pietruszkitrochę
masłaWyszorować
małże (delikatnie, najlepiej drucianą gąbką, tak żeby z muszel zerwać
nitki i porosty. Dokładnie je opłukać i osuszyć. Unikać zbyt długiego trzymania pod
wodą, bo muszlę się otworzą. (Jeśli kupiliśmy świeże
małże, i niektóre z nich są otwarte, dobrze jest postukać nimi delikatnie w blat stołu. Jeśli muszla zacznie się zamykać, to znaczy, że jest świeża. Jeśli skorupki są pęknięte, lub muszla się nie zamyka lepiej ją wyrzucić).Posiekać
cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuścić
masło i dodać
cebulę – uważać, żeby się nie przypaliła. W tym czasie posiekać
pietruszkę. Do zeszklonej
cebuli wlać
białe wino, po chwili dodać część
pietruszki. Poczekać aż wszystko się zagotuje. Dodać
małże i gotować przez około 5 minut na dużym ogniu, aż
małże się otworzą.W trakcie gotowania potrząsnąć kilka
razy garnkiem, aby
małże równo się gotowały. Wszystko ściągnąć z ognia – koniecznie wyrzucić te mule, które się nie otworzyły. Mule przełożyć do półmiska lub wiadereczka. Posypać pozostałą
natką. Można podawać z
cytryną.










SMACZNEGO!