Wykonanie

Składniki1 kg
rabarbaru200 g
suszonych moreli1 duża
pomarańcza1,5 szklanki
cukru1
cytrynaCynamon (opcjonalnie)
Rabarbar dokładnie umyć i osuszyć. Nie trzeba go dokładnie obierać, wystarczy tylko w tych miejscach, gdzie skórka jest grubsza. Całość pokroić na około centymetrowe kawałki.
Owoce wrzucić do garnka i dodać sok z wyciśniętej
cytryny. Jeśli ktoś lubi
cynamon (ja tak), to można nim również posypać
rabarbar.
Cukier wymieszać z otartą skórką
pomarańczy (wcześniej wycisnąć z niej sok) i dodać do
rabarbaru. Całość odstawić aż
owoce puszczą
soki. Pokroić
suszone morele w paski, zalać wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy i również odstawić aż
owoce wchłoną sok (jak mamy czas może to potrwać nawet kilka godzin).Po tym czasie
morele dodać do
rabarbaru i zagotować w garnku z grubym dnem. Czas smażenia może się wydłużyć w zależności od tego jak soczyste były
owoce.Kiedy już uzyskamy odpowiednią konsystencje, gotowy, gorący
dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcemy
mieć pewność, że
dżem doczeka zimy słoiki należy zapasteryzować.Więcej o konserwacji przeczytasz tutaj .