Wykonanie
W tym miejscu znajdziecie rożne przydatne pomysły, które mam nadzieję wykorzystacie w swojej kuchni:Dobre
ciasto drożdżowe:Sztuka udanego
ciasta drożdżowego leży w w jego ręcznym wyrabianiu.powoduje to nagrzewanie się ciasta od ciepłych dłoni. Dodatkowo wszystkie składniki dokładnie się łączą.wyrabiając ręcznie sprawdzamy również konsystencje ciasta wkładając w niego palec, jeśli wchodzi on w ciasto z trudem, należy dodać trochę
mleka. Jeśli wchodzi zbyt łatwo dodajemy trochę
mąki.Jeśli ciasto
ugina się pod naciskiem palca to ma właściwą konsystencję. Powinno również ładnie odchodzić od ręki i od miski.Takie ciasto nakrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia.Jak zachować świeżość ciasta drożdżowego?
Ciasto drożdżowe dłużej zachowa swoją świeżość i wilgotność, gdy dodamy do niego 2-3 łyżki.
twarogu. Można wtedy zmniejszyć ilość tłuszczu.Dobre ciasto na pierogi:Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Należy przygotować je z ciepłej
wody, m ąki i
jajek. Bardzo dobrze jest zaparzyć ciasto szklanką
gorą cego
mleka. Dodatkowo dodajemy
olej 2 łyżki na 25 dag
mąki. dobrze wyrabiamy.