Od kilku dni walczę z pokusą jaką są słodycze. Nie chodzi o to, że mam jakieś górnolotne przemyślenia, że nie powinnam ich jeść. Po prostu zauważyłam, że nie zjadam np. kostki czy dwóch czekolady bo lubię, dla przyjemności, tylko wręcz pożeram pół tabliczki beż zastanowienia się jaki jest smak. Zjadam dopóki nie zrobi mi się za słodko. I to sygnał żeby coś z tym zrobić. Chęć na coś słodkiego zastępuję więc czymś zdrowszym. Wczoraj zachciało mi się pieczonych buraczków dlatego, przygotowałam sobie szybką i naprawdę pyszną sałatkę. Od dawna wiadomo, że burak i feta to zgrana para, do tego szpinak i słonecznik. Miałam lenia więc polałam sałatkę gęstym sosem balsamicznym ale możecie zrobić inny ulubiony sos.Składniki:duża garść świeżego szpinakupół dużego buraka2 łyżki słonecznikakawałek sera fetapieprzgęsty sos balsamicznyWykonanie:Umyty szpinak odsącz i przełóż do miski. Buraka pokrój w cienkie plastry. Możesz go zgrillować, podsmażyć lub nawet dodać surowego.Przełóż go na szpinak. Rozłóż pokrojony ser feta. Posyp słonecznikiem. Sos balsamiczny wymieszaj z pieprzem. Polej sałatkę.Smacznego!