ßßß Cookit - przepis na Śliwki i jabłka pieczone z migdałami

Śliwki i jabłka pieczone z migdałami

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie śliwki i jabłka to koniecznie przygotujcie ten deser. Idealny deser na jesienne popołudnia. Pyszny, ciepły i rozpływający się w ustach z chrupiącymi migdałami. Deser, który z pewnością wywoła uśmiech na waszych twarzach.
Przygotowałam go w naczyniu do zapiekania z pokrywką o średnicy 35 cm, taki mały deserek dla dwóch szczęśliwych osób. Jedzony podczas wspólnych rozmów przy filiżance kawy z pianką. Nawet nie wiem kiedy zniknął. Muszę go przygotować znowu, bo smakował mi bardzo.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 8 śliwek
- 1 jabłko
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- szczypta wanilii
- 2 łyżki soku żurawinowego (od Symbio)
- 2 garście migdałów blanszowanych (od Symbio)
- olej kokosowy do posmarowania formy (od Symbio)
Wykonanie:
Naczynie smarujemy olejem kokosowym i układamy w nim połówki śliwek i pokrojone w cząstki jabłko. Posypujemy cynamonem i wanilią, mieszamy delikatnie. Polewamy sokiem żurawinowym (możecie użyć innego smaku) oraz miodem. Migdały siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy po wierzchu. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę, aby owoce ciut przestygły i zjadamy jeszcze ciepłe.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/10/sliwki-i-jabka-pieczone-z-migdaami.html