Wykonanie
Jeżeli lubicie
śliwki i
jabłka to koniecznie przygotujcie ten deser. Idealny deser na jesienne popołudnia. Pyszny, ciepły i rozpływający się w ustach z chrupiącymi
migdałami. Deser, który z pewnością wywoła uśmiech na waszych twarzach.Przygotowałam go w naczyniu do zapiekania z pokrywką o średnicy 35 cm, taki mały deserek dla dwóch szczęśliwych osób. Jedzony podczas wspólnych rozmów przy filiżance
kawy z pianką. Nawet nie wiem kiedy zniknął. Muszę go przygotować znowu, bo smakował mi bardzo.Zapraszam :-)Składniki:- 8
śliwek- 1
jabłko- 2 łyżki
miodu- szczypta
cynamonu- szczypta
wanilii- 2 łyżki
soku żurawinowego (od Symbio)- 2 garście
migdałów blanszowanych (od Symbio)-
olej kokosowy do posmarowania formy (od Symbio)Wykonanie:Naczynie smarujemy
olejem kokosowym i układamy w nim połówki
śliwek i pokrojone w cząstki
jabłko. Posypujemy
cynamonem i
wanilią, mieszamy delikatnie. Polewamy
sokiem żurawinowym (możecie użyć innego smaku) oraz
miodem.
Migdały siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy po wierzchu. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Po upieczeniu zostawiamy na chwilkę, aby
owoce ciut przestygły i zjadamy jeszcze ciepłe.