Wykonanie
W każde święta odwiedzaliśmy z rodzicami ciocię i kuzynostwo. Szczególnie pamiętam dwa ciasta - ze
słonecznikiem i tzw. snickers. Nigdy nie zapomnę ich smaku, były to moje ulubione ciasta i kiedyś, dawno... ciocia podyktowała mi przepis na jedno i drugie :) Niestety cioci już z nami nie ma, ale dziś robiąc to ciasto cały czas wspominałam chwile spędzone u niej w domu. Polecam serdecznie, jest chrupiące i bardzo smaczne... choć zdjęcie nie najlepszej jakości.Potrzebujemy (forma 30x45cm):
biszkopt jasny:- 5 jaj,- 3/4szkl
cukru,- 3/4szkl
mąki pszennej,- 1/4szkl
mąki ziemniaczanej,
biszkopt ciemny:- 5 jaj,- 3/4szkl
cukru,- 3/4szkl
mąki pszennej,- 1/4szkl
mąki ziemniaczanej,- 2 płaskie łyżki
kakao,
słonecznik:- 20dag
ziaren słonecznika,- 3/4szkl
cukru,- 3 łyżki
mleka,- 100g
masła,masa:- 370g
masła,- 1 łyżeczka
spirytusu,- 1 puszka masy krówkowej,dodatkowo:- 2op delicji
wiśniowych,- 2 - 3 łyżki
alkoholu (u mnie
whisky),-
polewa czekoladowa (u mnie jeszcze
wiórki kokosowe).Zaczynamy od
biszkoptów.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier. Cały czas mieszając dodawać po 1
żółtku. Przesiać
mąki i wymieszać. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30min w 160st - do tzw suchego patyczka. Kiedy ciasto jest gotowe, wyciągnąć z piekarnika i zrzucić je w formie z wys. ok. 50cm. Z ciemnym
biszkoptem postąpić tak samo jak z jasnym.
Kakao należy dodać wtedy co
mąki.W garnku umieścić
słonecznik,
mleko,
masło i
cukier - zagotować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160st, ok 20min - do zarumienienia. Połamać, przełożyć do miski i wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodać
spirytus i zmiksować. Dodawać po łyżce masy krówkowej i mieszać. Na końcu dodać pokruszony
słonecznik i wymieszać.Na ciemny
biszkopt wyłożyć połowę masy słonecznikowej i rozprowadzić. Delicje namoczyć w
alkoholu i układać na
masie. Przyłożyć drugą połową masy słonecznikowej i rozprowadzić. Przyłożyć jasnym
biszkoptem.Przygotować
polewę czekoladową, polać ciasto, ew. posypać wiórkami kokosowymi... i smacznego! :)