ßßß Cookit - przepis na Deser z truskawkami i rabarbarem

Deser z truskawkami i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

O przygotowaniu deserku wyglądającego jak z kawiarni, podanego w pięknym pucharku, myślałam już od dłuższego czasu. Dziś wpadłam na pomysł użycia sezonowych truskawek i rabarbaru, oprócz nich użyłam galaretki i bitej śmietany. Moim zdaniem deserek wygląda naprawdę efektownie, a jest dość prosty w przyrządzeniu.
Niestety zapasy soków w moim domku się skończyły, wiec użyłam sklepowej galaretki, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić samodzielnie przygotowaną galaretką.
Składniki na 5 porcji:
450g truskawek
galaretka na pół litra wody
450g rabarbaru
250ml śmietany 30%
2-3 łyżeczki cukru/ ksylitolu
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Truskawki myjemy i pozbywamy je szypułek. Następnie kroimy je w plastry lub ćwiartki i wrzucamy do ostudzonej galaretki. Wstawiamy ją do lodówki, aby stężała.
Rabarbar obieramy i myjemy. Przecinamy go wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy go do garnka, dolewamy nieco wody na dno i dusimy przez kilka- kilkanaście minut, aż zmięknie. Możemy go troszkę posłodzić, ale według mnie nie jest to konieczne, bo truskawki i śmietana są słodkie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem lub ksylitolem.
Do pucharków nakładamy kolejno: stężałą (ale nie do końca) galaretkę z truskawkami, ostudzony rabarbar, śmietanę, galaretkę, śmietanę i znów galaretkę.
Deser odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinkę.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/deser-z-truskawkami-i-rabarbarem.html