Wykonanie
Moja pierwsza
kaczka, jaką przygotowywałem okazała się totalną porażką. Albo była za stara albo ja coś nie tak zrobiłem. Pamiętam, że wyszła sucha a
mięsa w ogóle nie dało się jeść. I przez jakiś czas nie miałem odwagi, żeby ponownie spróbować ją przyrządzić.W końcu się odważyłem i
kaczka, a właściwie piersi z
kaczki wyszły wyśmienite.
Mięso jest soczyste a skórka lekko chrupiąca.Przepis z Top chef.Składniki:- 2
bataty- laska
wanili- łyżka
masła- szczypta
soli- garść
rukoli- kawałek
melona kantalupa- świeża
kolendra- łyżeczka
miodu,
octu balsamicznego,
oliwy- pół łyżeczki
ziół prowansalskich- szczypta
soliPrzygotowanie:
Kaczkę myjemy, usuwamy błonki i
pióra. Nacinamy w kratkę, kładziemy na zimnej patelni skórą do dołu. Pieczemy tak długo, aż skórka będzie zarumieniona i lekko chrupiąca. Następnie przekładamy
mięso na drugą stronę i pieczemy tak przez 10 sekund. Po tym czasie
mięso prószymy
solą i wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, żeby
mięso odpoczęło i kroimy w kostkę.
Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie wkładamy do blendera, dodajemy łyżkę
masła,
wanilię i miksujemy.Do szklanki wlewamy
miód,
ocet balsamiczny i
oliwę. Dodajemy
zioła prowansalskie,
sól i mieszamy.Do miski dodajemy
rukolę, pokrojonego w kostkę
melona i poszatkowaną
kolendrę. Całość polewamy sosem i mieszamy.