Wykonanie
Nie
będę się dziś za bardzo rozpisywał, bo myślę, że samo zdjęcie jak i tytuł zachęca do wypróbowania tego deseru :).Składniki (dla 2 osób):- 2
banany- pół szklanki
brązowego cukru- 1/3 szklanki
śmietanki kremówki- 2 łyżki
masłaLody waniliowe z
bezą:- szklanka
mleka- szklanka
śmietanki kremówki- 6
żółtek- pół szklanki
cukru-
laska wanilii- 5 łyżek pokruszonej
bezyDodatki:- ciemne
ciasteczka owsiane-
wiśnie-
kaki-
chipsy z
parmezanu-
serek ricottaPrzygotowanie:
Banany kroimy na grube plastry. Na patelnie wsypujemy
cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy
masło oraz
śmietankę i mieszamy. Kiedy utworzy się karmel dodajemy
banany i mieszając obtaczamy je w karmel.
Mleko oraz
śmietankę wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka
wanilii i doprowadzamy do zagotowania. W misce ubijamy mikserem
żółtka z
cukrem. Ubijając cały czas dolewamy małym strumieniem zagotowane
mleko ze
śmietanką (ważne jest, żeby cały czas miksować, bo inaczej może nam się zrobić jajecznica). Na koniec dodajemy pokruszoną
bezę i mieszamy łyżką. Całą masę przekładamy do plastikowego naczynia i wkładamy do zamrażarki na około 4 godziny. Żeby
lody równomiernie się zamroziły należy co 30 minut zamieszać je.
Ciastka kruszymy na mniejsze kawałki.
Parmezan rozsypujemy na papierze do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zostawiamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Serek ricotta mieszamy z karmelem.