Wykonanie
Świąteczna granola musi być bogata, pachnąca, słodka i chrupiąca. Włożona w duży słoik będzie doskonałym prezentem dla smakoszy słodkich śniadań, fanów chrupiących
płatków śniadaniowych i domowych
słodyczy. Ja swoją zrobiłam kilka dni temu i z przykrością muszę przyznać, że
będę ją piekła jeszcze raz, bo znika w magiczny sposób i do świąt na pewno nie dotrwa; do tej
pory zostało tylko pół słoja. Taka jest pyszna ;)►
płatki owsiane [2 szklanki]►
masło orzechowe [1/2 szklanki]►
miód naturalny albo
syrop z agawy [1/4 szklanki]►
migdały [2 garście ]►
cukier brązowy [do smaku, w zależności od tego jak słodką granolę lubicie]►
cynamon [łyżeczka]►
przyprawa do piernika [2 łyżeczki]► ciemne
kakao [2 łyżeczki]►
sól [szczypta]
Miód wymieszać z
masłem orzechowym (
masło do wyboru gładkie albo crunchy, ja wybieram z kawałkami
orzechów dla dodatkowego efektu chrupiącego ;)).Wymieszać
przyprawy z mieszanką
miodu i
masła.Do mokrych składników dodać
płatki i posiekane/pokruszone
migdały. Doprawić do smaku
brązowym cukrem.Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min, aż do chrupkości.Przechowywać w szczelnym słoiku bądź puszce.♦ Jak zrobić domowe etykietki wykorzystując papierowe torby po zakupach? ♦♦ Etykietki do granoli w formacie A4 ♦