ßßß Cookit - przepis na Granola piernikowa z masłem orzechowym i migdałami [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

Granola piernikowa z masłem orzechowym i migdałami [Pyszne Prezenty ♦ Boże Narodzenie 2015]

nazwa

Wykonanie

Świąteczna granola musi być bogata, pachnąca, słodka i chrupiąca. Włożona w duży słoik będzie doskonałym prezentem dla smakoszy słodkich śniadań, fanów chrupiących płatków śniadaniowych i domowych słodyczy. Ja swoją zrobiłam kilka dni temu i z przykrością muszę przyznać, że będę ją piekła jeszcze raz, bo znika w magiczny sposób i do świąt na pewno nie dotrwa; do tej pory zostało tylko pół słoja. Taka jest pyszna ;)
płatki owsiane [2 szklanki]
masło orzechowe [1/2 szklanki]
miód naturalny albo syrop z agawy [1/4 szklanki]
migdały [2 garście ]
cukier brązowy [do smaku, w zależności od tego jak słodką granolę lubicie]
cynamon [łyżeczka]
przyprawa do piernika [2 łyżeczki]
► ciemne kakao [2 łyżeczki]
sól [szczypta]
Miód wymieszać z masłem orzechowym (masło do wyboru gładkie albo crunchy, ja wybieram z kawałkami orzechów dla dodatkowego efektu chrupiącego ;)).
Wymieszać przyprawy z mieszanką miodu i masła.
Do mokrych składników dodać płatki i posiekane/pokruszone migdały. Doprawić do smaku brązowym cukrem.
Wyłożyć na papier do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 min, aż do chrupkości.
Przechowywać w szczelnym słoiku bądź puszce.
♦ Jak zrobić domowe etykietki wykorzystując papierowe torby po zakupach? ♦
♦ Etykietki do granoli w formacie A4 ♦
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/12/granola-piernikowa-z-masem-orzechowym-i.html