Wykonanie
            Jesień to prawdziwa bomba 
jabłek, dlatego też nie bez powodu Polska jest światową potęgą w eksporcie tych 
owoców. Osobiście należędo wielbicieli 
jabłek i chętnie je zajadam, jak i wykorzystują do ciast i 
przetworów. Zimowymi wieczorami mam jednak nie raz ochotę zasmakować tych jesiennych 
jabłek, a chociażby sięgając po domowe 
przetwory. 
Mus jabłkowy należy do jednych z moich ulubionych, dobry na kanapkę, naleśników czy placków ziemniaczanych na słodko.Potrzebne składniki:

Składniki na 3 słoiczkikosz 
jabłek200g 
cukrulimonkaObieramy 
jabłka i kroimy na kawałki. Umyte umieszczamy w garnku wraz z 
cukrem i wstawiamy na ogień.
 Jabłka
Jabłka stale mieszamy i przetrzymujemy na ogniu przez około 40 minut, kiedy to otrzymamy konsystencję przypominającą 
marmoladę. Do 
marmolady dodajemy 
sok z limonki i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.

Umyte słoiczki napełniamy 
musem jabłkowym i zakręcamy. Słoiczki umieszczamy w garnku wyłożonym ścierkami i zalewamy 
wodądo 3/4 wysokości słoiczków.

Po 10 minutach procesu pasteryzacji wyjmujemy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia. Nakrętka słoiczka staje się wklęsła i mamy pewność, że nasz mus się nie zepsuje i ucieszy nas swoją 
słodyczą w zimowy wieczór.
