Wykonanie
Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z
rabarbarem. Połączenie słodkich
jabłek i kwaśnego
rabarbaru jest absolutnie idealne. Sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C i E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Podobno nie powinno się go jednak jeść w nadmiarze, gdyż zawiera też kwas szczawiowy.W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta
jogurtowego z
rabarbarem i
jabłkami . W tym roku zamierzam też zrobić
syrop w słoikach na zimę.Stopień trudności: bardzo łatweSkładniki:- 5 grubych "lasek"
rabarbaru- 4 nieduże
jabłka- sok wyciśnięty z jednej
limonki- 2 litry
wody-
cukier do smakuPrzygotowanie:1.
Rabarbar obierz ze skórek, umyj, pokrój na kawałki.2.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.3. Zalej
owoce zimną
wodą i zagotuj. Wyłącz. Dodaj sok wyciśnięty z
limonki i kilka łyżek
cukru do smaku.4. Najlepiej smakuje schłodzony, choć jeszcze ciepły też jest pyszny ;)
