Wykonanie
Uwielbiam wegańskie
mleka. Uważam, że są smaczniejsze od tradycyjnego- krowiego. Pewnie sądzę tak, bo rzadko je przygotowuję, więc są miłą odmianą.Dzisiaj mam dla was przepis na
mleko sojowe. Jest ono proste w przygotowaniu,jednak wymaga chwili czasu na jego przygotowanie. Ma niepowtarzalny smak, lubię gotować na nim owsianki, chociaż do naleśników też się nadaje. Moim zdaniem
mleko smakuje lepiej, gdy
doda się do niego
wanilię i delikatnie je posłodzi, ale oczywiście można to pominąć.

Składniki na litr
mleka:150g soi5 szklanek wody+
woda do namoczenia soi
laska wanilii3-4 łyżeczki
cukruSoję zalewamy
wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała.Po tym czasie dokładnie ją płuczemy i miksujemy blenderem z dwoma szklankami
wody.W garnku zagotowujemy 3 szklanki
wody z
cukrem i ziarenkami wyjętymi z
laski wanilii oraz "skórką" z
wanilii. Gotujemy ją przez kilka minut. Następnie wyjmujemy
wanilię, a wlewamy zmiksowaną
soję, mieszamy i jeszcze raz gotujemy, tym razem przez około 15 minut.
Mleko przecedzamy przez gazę do pojemnika. Na gazie pozostaje okara, można przygotować z niej
ciasteczka, placuszki itp. W najbliższym czasie pojawią się jakieś przepisy.Okarę wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika,
mleko przelewamy np. do butelki.
Mleko przechowujemy w lodówce przez nie więcej niż kilka dni. Okara natomiast jest nieco "trwalsza", więc myślę że może stać w chłodzie przez około tydzieńSmacznego;)Dlaczego warto ugotować
mleko sojowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:zawiera ona duże ilości pełnowartościowego
białka,jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, żelazo i magnez,ponadto posiada wiele kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływających na organizm.