Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy

KonkursyAkcje
NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

Składniki:- 1kg
jabłek- 0,5kg
cukru- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 3
goździki- 0,7l
wódki 40%- 0,5l gruszkówki 65%Sposób przygotowania:Dokładnie myjemy nasze
jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy
jabłek do słoika (5l) przesypując
cukrem. W środkowej warstwie dodajemy
cukier waniliowy,
cynamon oraz
goździki. Tak przygotowane
owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l
wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po
trzech tygodniach oddzielamy nasze
owoce od
nalewki za pomocą gęstego sita.
Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%,
owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka.
Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .