ßßß Cookit - przepis na NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA

nazwa

Wykonanie

Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy smakowych!
Menu
CIASTA(8)
DANIA OBIADOWE(12)
DESERY(3)
NALEWKI(2)
PASTY(3)
PASZTETY(1)
PRZEKĄSKI(7)
PRZYSTAWKI(1)
SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)
TARTY(1)
TORTY(1)
ZUPY(9)
Tłumacz
Subskrypcja e-mail
Kontakt
Partnerzy
Konkursy
Akcje
NALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA
Składniki:
- 1kg jabłek
- 0,5kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 goździki
- 0,7l wódki 40%
- 0,5l gruszkówki 65%
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz goździki. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)
Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .
Źródło:http://mentorsmaku.blogspot.com/2015/12/nalewka-jabkowo-gruszkowa.html