Wykonanie
Witaj na kulinarnym blogu Mentora Smaku, zapraszamy do wspólnych rozkoszy
smakowych!MenuCIASTA(8)DANIA OBIADOWE(12)DESERY(3)
NALEWKI(2)PASTY(3)PASZTETY(1)PRZEKĄSKI(7)PRZYSTAWKI(1)SOSY(1)
ŚLEDZIE(1)TARTY(1)
TORTY(1)ZUPY(9)TłumaczSubskrypcja e-mailKontaktPartnerzy
KonkursyAkcje
NALEWKA Z
JEŻYNSkładniki:- 2,5kg
jeżyn- 1kg
cukru- 1,2l
wódkiSposób przygotowania:Dokładnie myjemy nasze
jeżyny po czym wrzucamy warstwy
owoców do słoika (5l) przesypując
cukrem. Tak przygotowane
owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l
wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez kolejny tydzień. Po tygodniu oddzielamy nasze
owoce od
nalewki za pomocą gęstego sita.
Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l
wódki 40%,
owoce można poddać konsumpcji. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka.
Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego :)Copyright 2014 @ MentorSmaku. Technologia Blogger .