ßßß
Chyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie!SKŁADNIKI na 4 porcje:500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy)1/3 szklanki cukru4,5 łyżeczki żelatynyWYKONANIE:Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj.Przekrój je na pół i wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej.Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru.Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny.Galaretkę przelej do miseczek i wstaw na 5-6 godzin go lodówki do stężenia.Podawaj ze startą gorzka czekoladą lub z kleksami bitej śmietany. Smacznego!
