Wykonanie

Nadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z
ziemniakami,
pieczarkami i
porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :)

Składniki:800 g
ziemniaków2 puszki filetów z
makreli w
sosie musztardowym z
chrzanem Graal300 g
pieczarek1/ 2
pora200 g
żółtego sera100 ml kwaśnej
śmietany1 łyżka
masła1 łyżeczka
rozmarynusól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki, gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy.
Pieczarki również obieramy i kroimy w plasterki, a
por w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy
pieczarki z
porem, doprawiamy
solą i
pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.W żaroodpornym naczyniu układamy zapiekankę warstwami najpierw
ziemniaki, przyprawiamy je
solą i
pieprzem oraz
rozmarynem, później układamy filety z
makreli wraz z sosem, kolejno
pieczarki z
porem, a następnie polewamy
śmietaną i posypujemy
żółtym serem.Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.Smacznego :)