Wykonanie
We Francji pasztety są uwielbiane pod każdą postacią ale i w naszym
kraju także cieszą się sporą popularnością.Najczęściej robię je na święta, a że są już niedługo to warto przypomnieć sobie przepis.Taki pasztet doskonale smakuje sam jak i z
chrzanem, najlepiej takim domowym.

Składniki:600 g
łopatki wieprzowej2 ćwiartki z
kurczaka3
marchewki3 średnie
cebuleprzyprawy:
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
papryka ostra100 g
kaszy mannyPrzygotowanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka wraz z obraną
marchewką, dodać
ziele angielskie i
liść laurowy. Gotować przez około 2 godziny do miękkości
mięsa. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę
cebulę, zeszklić.
Mięso i
marchewkę wyjąc i ostudzić.
Mięso kurczaka oddzielić od kości.
Marchewkę i
mięsa zmielić dwukrotnie. Dodać
sól,
pieprz,
ostrą paprykę oraz
cebulę i
kaszę mannę, dobrze wymieszać. Jeżeli jest za suchy to można dodać
bulionu, w którym gotowało się
mięso.Przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem i posypaną
kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.Można dodać dwie
wątróbki drobione na 5 minut przez końcem gotowania
mięsa ale ja nie dodaje ponieważ nie lubię jej.