ßßß
Składniki:600 g łopatki wieprzowej2 ćwiartki z kurczaka3 marchewki3 średnie cebuleprzyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra100 g kaszy mannyPrzygotowanie:Mięso umyć i włożyć do garnka wraz z obraną marchewką, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około 2 godziny do miękkości mięsa. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Mięso i marchewkę wyjąc i ostudzić. Mięso kurczaka oddzielić od kości. Marchewkę i mięsa zmielić dwukrotnie. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę oraz cebulę i kaszę mannę, dobrze wymieszać. Jeżeli jest za suchy to można dodać bulionu, w którym gotowało się mięso.Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypaną kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.Można dodać dwie wątróbki drobione na 5 minut przez końcem gotowania mięsa ale ja nie dodaje ponieważ nie lubię jej.