ßßß Cookit - przepis na Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy

nazwa

Wykonanie

We Francji pasztety są uwielbiane pod każdą postacią ale i w naszym kraju także cieszą się sporą popularnością.
Najczęściej robię je na święta, a że są już niedługo to warto przypomnieć sobie przepis.Taki pasztet doskonale smakuje sam jak i z chrzanem, najlepiej takim domowym.
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
2 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
3 średnie cebule
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
100 g kaszy manny
Przygotowanie:
Mięso umyć i włożyć do garnka wraz z obraną marchewką, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około 2 godziny do miękkości mięsa. W tym czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę, zeszklić. Mięso i marchewkę wyjąc i ostudzić. Mięso kurczaka oddzielić od kości. Marchewkę i mięsa zmielić dwukrotnie. Dodać sól, pieprz, ostrą paprykę oraz cebulę i kaszę mannę, dobrze wymieszać. Jeżeli jest za suchy to można dodać bulionu, w którym gotowało się mięso.Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypaną kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Można dodać dwie wątróbki drobione na 5 minut przez końcem gotowania mięsa ale ja nie dodaje ponieważ nie lubię jej.
Źródło:http://ekopowidla.blogspot.com/2015/03/pasztet-wieprzowo-drobiowy.html